Tai Chi

Tai Chi is van oorsprong een Oosterse Martial Art (krijgskunst) die zijn wortels heeft in het 17e eeuwse China. Het is een vorm van bewegen die eigenschappen heeft die de gezondheid bevorderen. In het Westen wordt veelal de focus gelegd op het gezondheidsaspect, maar het is zeker niet alléén ontwikkeld om de gezondheid te bevorderen en ook niet alléén bedoeld voor oudere mensen om in beweging en vitaal te blijven.

In de lessen wordt de focus gelegd op de gezondheidsaspecten, ontspanning en beweging. Het onderdeel krijgskunst zal hier niet zo zeer aan bod komen. Het heeft echter wel z’n oorsprong/basis in de krijgskunst, dus uitleg over Tai Chi als krijgskunst en de toepassingen ervan in een gevecht zal tijdens de trainingen meerdere malen de revue passeren. Dit is belangrijk om Tai Chi als geheel te begrijpen.

De bewegingen dienen langzaam en vloeiend te worden uitgevoerd. Er wordt vooral gelet op:
- Evenwicht/balans
- Natuurlijke houding en structuur van het lichaam
- Natuurlijke manier van ademhaling
- Stand en positie van de benen.
- Rustig, maar soepel en ontspannen bewegen

Deze aspecten spelen een belangrijke rol bij de uitvoering en vormen onder andere de basis van Tai Chi.

Elke beweging dient correct te worden uitgevoerd, anders mist het z’n doel en z’n effect. Door langzaam te bewegen en bewust bezig te zijn met ademhaling, houding en structuur van je lichaam wordt alles beter op elkaar afgestemd; lichaam, ademhaling en geest.

Doordat je een natuurlijke houding hebt, krijgt je lichaam de juiste structuur waardoor je het lichaam niet vastzet en daardoor spanning creëert. Door een rustige, natuurlijke en regelmatige ademhaling ga je ook vloeiender bewegen en ontspannen staan. Op het moment dat je ontspannen staat en bent, kun je veel intenser voelen, ben je daardoor alerter en reageer je sneller op prikkels.

Heel bewust hiermee bezig zijn is niet zo vanzelfsprekend. Daarom worden de bewegingen en vormen stap voor stap doorgenomen en veel herhaald. Perfectie is een streven en elke poging daartoe is een stap in die richting.

tai chi.png