Geschiedenis van Balletschool Cabriole

Balletschool Cabriole is begonnen in Naarden/Bussum in januari 2003.

Oprichtster Saskia Sap-van Saane startte toen in een bijruimte van de Witte Kerk in Naarden met het lesgeven aan 4 leerlingen, waaronder haar eigen jongste dochter. Al snel breidden de lessen zich uit door mond-tot-mond reclame. De woensdagmiddag vulde zich helemaal met lessen en na een jaar werd ook de vrijdagmiddag als lesmiddag toegevoegd.

In juni 2004 stond de balletschool in Theater Spant! in Bussum met de voorstelling 'De Betoverde Tuin', waaraan alle 100 leerlingen meededen.

Na tijdelijk in de bovenzaal van Sportcentrum De Lunet in Naarden te hebben lesgegeven, verhuisde Saskia haar lessen in januari 2005 naar het Andreashuis in Naarden-Vesting.

In september 2005 vertoonden 2 lesgroepen hun choreografie in de buitenlucht tijdens 'Bussum Cultureel'.

Vanaf september 2005 kwam Marion Groot als docent erbij en werd er ook les gegeven op de donderdagmiddag. In januari 2006 kwamen docenten Sanne Clifford en Sam Bergsma het team versterken op respectievelijk de maandag- en de vrijdagmiddag.

In april 2006 brachten we de voorstelling 'De Wilde Zwanen' op de planken van Theater Spant! met inmiddels 200 leerlingen.

Al langer zocht Saskia een geschikte ruimte om een eigen studio in te beginnen. Dat lukte uiteindelijk en in september 2006 konden we onze eigen studio betrekken aan de Ceintuurbaan 47A in Bussum. In dit voormalige Uitwijk-filiaal van de bibliotheek (dat daarvoor een school huisvestte) werden we de buren van de Gooische Muziekschool. Docent Jacqueline Sap kwam erbij en we konden uitbreiden naar de maandagavond, de dinsdagmiddag en de zaterdagochtend. Bovendien begonnen we ook met lesgeven aan de kinderen van de naschoolse opvang in het gebouw van De Talamander aan de Talmalaan in Bussum.

Helaas moest Marion Groot in januari 2007 wegens drukte stoppen met haar werk als docent bij onze school. We vonden een vervanger in Lucy Buechel, die bleef tot juni 2007.

In juni 2007 presenteerden we de voorstelling 'Pirates of the Cabriole' met een deel van de leerlingen in Theater De Graaf Wichman in Huizen. Het totale aantal leerlingen van de balletschool steeg tot boven de 300.

In september 2007 verwelkomden we de nieuwe docenten Loraine Day, Jorien Boot en Myrthe Hendriks. In februari 2008 is Myrthe opgevolgd door Malou van der Velden.

In januari 2008 bestonden we 5 jaar en op 20 april 2008 hadden we een grote jubileumvoorstelling in Theater Spant! in Bussum, getiteld Feest!, waaraan vrijwel alle leerlingen meededen.

Het seizoen 2008-2009 ging van start met ruim 400 leerlingen. Docenten Jorien Boot en Malou van der Velden zijn elders gaan werken en we hebben de nieuwe docenten Minne van Loon en Marloes van Zuuk in onze school verwelkomd. Streetdancedocent Loraine Day is opgevolgd door Sharin Defoe. Vanaf december 2008 is Minne van Loon vervangen door Patty van Zomeren.

In september 2009 kwam Lonneke Bergman (stagiaire van de MBO-Dans in Haarlem) bij ons docententeam. In de loop van het seizoen zijn Sanne Clifford en Sam Bergsma met tijdelijk verlof gegaan en werden vervangen door Elleke Dambacher, Loes Alderliesten en Alexandra Hoekman (stagiaire van de Theaterschool in Amsterdam). Sinds Januari 2010 worden de lessen bij de naschoolse opvang niet meer gegeven bij De Talamander maar in het gebouw 't Mouwtje van de SKBNM. Vanaf voorjaar 2010 geeft ex-danser van het Scapino Ballet Maurice Berger les aan de selectieklas klassiek, later ook klassiek voor volwassen beginners. Op 6 juni 2010 stonden vrijwel alle leerlingen in Theater Spant! met de voorstelling 'Somewhere over the Rainbow' over de schoonheid van de natuur en hoe (slecht) de mens daarmee om gaat. De opbrengst van de programmaboekjes was voor Greenpeace.

In het seizoen 2010-2011 kwamen Sanne en Sam weer terug, maar met minder lesuren. Lonneke Bergman, inmiddels afgestudeerd als dansdocent, ging meer lessen geven en we heetten Suzanne van der Mast welkom in ons docententeam.

Nieuw in ons team aan het begin van het seizoen 2011-2012 was Monica de Boer. Zij is gecertificeerd Zumba-docent en introduceert Zumba in onze studio! Op 10 juni 2012 presenteerden we met bijna 400 leerlingen de spetterende voorstelling 'Dancing the American Dream' in Theater Spant!. Aan het eind van dat seizoen hebben we afscheid genomen van Sharin Defoe, Suzanne van der Mast, Sam Bergsma en Sanne Clifford.

Als nieuwe docenten verwelkomden we in het seizoen 2012-2013 Sjarai Meijer, Johanna Peter en Monique Shaila. Sjarai, Monique en Monica de Boer vertrokken hierna vanwege andere werkzaamheden en in het seizoen 2013-2014 is ons team versterkt met de ervaren docenten Wenneke de Kool en Spikey Lee Claessens. In februari 2014 stonden we met de klassieke voorstelling 'Een Wintersprookje' in theater Singer in Laren en in april 2014 dansten de leerlingen in het zelfde theater de jazz- en streetdancevorstelling 'Zodiac'.

In de zomer van 2014 verhuisde Cabriole naar de Prinses Margriethof 100A in Naarden, waar we een prachtige nieuwe dansstudio kregen. De feestelijke, officiele opening werd op 14 maart 2015 verricht door oud-ballerina Jane Lord van Het Nationale Ballet. Aan het eind van het seizoen hebben we afscheid genomen van docente Wenneke de Kool.

In het seizoen 2015-2016 kwam oud-leerling Laura Peters bij ons als stagiaire. En vanaf februari 2016 geeft docent Djurre Brouwer in onze studio de Boys Action Dance Classes, een uniek gepantenteerd concept voor dansles geven aan jongens. In juni 2016 stonden we twee dagen lang, met drie voorstellingen, op het toneel van Theater Gooiland in Hilversum met de grote produktie 'Over de Grens'.

Laura Peters is met ingang van seizoen 2016-2017 ook als (gediplomeerde) docent aan onze school verbonden. In januari 2017 is, na het vertrek van Spikey Lee Claessens, Anouk Veltkamp aangenomen als nieuwe docent streetdance. Aan het eind van het seizoen vertrok docent Maurice Berger omdat hij het graag iets rustiger aan wil doen, maar hij blijft gelukkig wel zijdelings betrokken bij de school.

Inmiddels zitten we aan het eind van het seizoen 2017-2018. In verband met het zwangerschapsverlof van Marloes van Zuuk hebben Sam Bergsma (maandag) en Irina Hüfner (woensdag) haar lessen tot de kerstvakantie overgenomen. Sam heeft al van 2006 tot 2012 bij Cabriole les gegeven en Irina is net afgestudeerd aan de HBO-Opleiding Docent Dans in Amsterdam. Marloes kwam weer terug en na het vertrek van Djurre Brouwer is Kevin Gumbs de Boys Class gaan lesgeven. In mei 2018 maakten wij de fusie bekend van Balletschool Cabriole met Balletschool Bella Rosa; samen gaan wij door als Balletschool Cabriole, met Marianne Barmentloo als één van onze docenten. Locatie De Zanderij in Bussum komt er daardoor bij. Daarnaast is er het nieuws dat Saskia Sap de leiding van Cabriole gedurende de zomer van 2018 gaat overdragen aan docente Laura Peters. Saskia blijft wel aan de balletschool verbonden als docent. Op zondag 24 juni 2018 vieren we het 15-jarig bestaan van Cabriole met een feestelijke leerlingvoorstelling in Theater Gooiland in Hilversum, met als thema 'Energy'.

De naam:

‘Cabriole’ is een term uit het klassieke ballet en staat voor een hoge sprong die met beide benen naar een kant wordt uitgevoerd terwijl ze tegen elkaar aan worden geslagen (‘gebatteerd’). Vervolgens kom je neer op twee voeten (‘cabriole fermée’) of met één been nog in de lucht (‘cabriole ouverte’). De armen zijn zijwaarts of met één arm omhoog. Hij kan met de benen naar voren worden gedaan, of naar achteren, zoals de ballerina in ons logo. Het is een heel mooie sprong die je soms in grote balletten ziet maar nog leuker is het dat het eigenlijk ‘bokkesprong’ betekent zoals in ‘gekke capriolen maken’. En de start van deze balletschool is natuurlijk ook een grote sprong!