Klassiek Ballet

Vanaf de leeftijd van 10 jaar kan de leerling kiezen voor een 'pure' klassieke balletles. Er zijn groepen voor jonge tieners en voor oudere tieners en volwassenen.

Het klassieke ballet is ontstaan aan de koningshoven van Italie en Frankrijk, waar ook het eerste echte verhalende ballet werd opgevoerd. Lodewijk XIV opende de eerste dansacademie in 1661. In de Romantiek van de 19e eeuw werd het ballet verder ontwikkeld waarna de Russen vanaf 1860 de ballettechniek verder perfectioneerden en grote producties op het podium brachten als Het Zwanenmeer, Sleeping Beauty en De Notenkraker. In de 20e eeuw hebben allerlei (moderne) choreografen de klassieke techniek op hun eigen manier gebruikt en verder uitgebreid. De lichtheid en sierlijkheid waarin toch een grote kracht zit, zijn een onuitputtelijke bron.

De klassieke techniek heeft dan ook haar waarde bewezen als basistechniek die voor vele andere dansvormen het uitgangspunt kan zijn.

In deze lessen doen we klassieke balletoefeningen aan de barre, in het midden en over de diagonaal. We eindigen met een energieke dansante combinatie en een rustige afsluiting. Er wordt o.a. gewerkt aan muzikaliteit, lenigheid en een goede houding.

Kleding voor de klassieke balletlessen: een balletpakje naar keuze, rose of witte maillot en rose of witte leren/linnen balletschoentjes. Eventueel een rokje of dansbroek als de contouren van de benen goed zichtbaar blijven. Lang haar graag in een staart of opgestoken.